Pages

13 October 2008

14 Octombrie - Sfanta Parascheva

"Preacinstita fecioara, catre tine am nazuit, catre tine care de multe ori si tu ai luat pe sfinti si pe ingeri in ajutor la pamantestile ispite; fii acum si pentru noi grabnic folositoare, caci te-ai invrednicit a intra inauntrul casei mirelui cu candela luminoasa, precum ne-a povatuit Mantuitorul Hristos..." (din Acatistul Sfintei Parascheva)


Inca de pe vremea lui Vasile Lupu (1641), moastele Sfintei Parascheva se afla la Iasi. De atunci, avem aproape de noi, minunea neputrezirii unui trup binecuvantat de un suflet cu adevarat curat si inchinat lui Dumnezeu, dar si ajutorul grabnic al Preacuvioasei. Cate lacrimi nu s-au scurs de atunci la racla tinerei Sfinte, cate suspine si inimi si-au cautat alinarea, cate necazuri nu au fost rostite in taina...cati oameni au fost la Sfanta Parascheva de la Iasi...Probabil ca raspunsurile exista undeva acolo sus, scrise, dar sunt acoperite cunoasterii noastre de smerenia Sfintei Parascheva.
Au trecut prin atatea incercari de-a lungul timpului (un incediu puternic in 1888 - chiar s-a topit argintul raclei, documente oficiale atesta acest lucru), atatea regimuri politice diferite (regimul comunist chiar a incercat sa le ingroape in acuns), incat putem spune ca Sfanta si-a aratat cu prisosinta dragostea fata de aceste meleaguri.
Apoi, valurile nenumarate de pelerini ne arata pretuirea si recunostinta de care se bucura Sfanta Parascheva intre oamenii care i-au simtit sau ii cauta ajutorul.
Sa ne cinstim sfintii asa cum trebuie.

Referinte utile:
http://sfparascheva.mmb.ro/index.php?pag=31
http://www.sfantaparascheva.com/
http://www.sfantaparascheva.com/minuni.php

For english readers, I recommend:
http://www.orthodoxphotos.com/Holy_Relics/St._Parascheva

No comments:

Post a Comment