Pe 27 iulie este pomenit Sfantul Pantelimon, sfant cunoscut prin ajutorul pe care il da bolnavilor, fiind praznuit in randul doctorilor fara de arginti. In tineretea sa s-a numit Pantoleon si provenea dintr-o familie instarita din fostul Imperiu Roman. Priceperea pe care a dobandit-o in timp, l-a facut foarte cunoscut si cautat, dupa cum se spune in popor. Mai mult decat atat, insusi imparatul ii propune sa fie unul din medicii sai particulari. Cu toate ca reusise sa vindece multi bolnavi, Sfantul Pantelimon sesiza ca mai lipseste ceva. Pe acest "ceva" avea sa il gaseasca in scurt timp, intr-o discutie cu Sfantul Ermolae, doctor cunoscut la randul sau in acele vremuri: „stiinta medicala nu poate aduce decât slaba usurare naturii noastre suferinde si sortita mortii si ca numai Hristos, singurul Doctor adevarat, a venit sa ne aduca Mântuirea, fara leacuri si fara plata. Cu inima batând de bucurie la auzul acestor cuvinte, tânarul Pantoleon incepu sa il viziteze regulat pe Sfântul Ermolae si fu initiat de el in Tainele credintei” (Sinaxar).
In una din zilele in care se intorcea de la Sfantul Ermolae, gaseste pe drum un copil, mort dupa ce fusese muscat de o napârca. Judecând ca momentul venise sa probeze adevarul promisiunilor lui Ermolae, el chema in ajutor Numele lui Hristos si pe data copilul se ridica iar napârca muri. Acesta este momentul de cotitura in viata lui Pantoleon, momentul care il determina sa imbrace haina botezului crestin. El vrea sa imparta si cu ceilalti apropiati aceasta bucurie. Mama sa era crestina, dar tatal sau era pagan. Pentru a-l convinge, vindeca in fata sa un senator orb, redandu-i vederea dupa insemnarea ochilor cu Sfanta Cruce.
Dupa moartea tatalui sau, imparte banii saracilor si se dedica total ingrijirii bolnavilor, mai mult insa nu le ia nici un ban pentru ingrijirea pe care le-o acorda. Le cere doar sa-L cunoasca pe Iisus Hristos si credinta crestina. Nu este greu de imaginat ca a starnit imediat invidia si rautatea celorlalti doctori din Nicomidia Imperiului Roman. Cuprins de credinta incearca sa-l convinga pe imparat si pe ceilalti doctori ai lui de puterea credintei. Ii pune pe ceilalti doctori sa vindece un paralitic, fara succes insa. Pantelimon se foloseste insa de numele lui Hristos si il vindeca imediat pe bolnav.
Rivalitatea celorlalti doctori, dar si prigoana imparatului impotriva crestinilor ii aduc pana la urma condamnarea Sfantului Pantelimon. Este sfasiat cu gheare de fier, ranile ii sunt arse apoi cu faclii, este scufundat in plumb, scufundat in mare cu un bolovan legat de el, aruncat la fiare, legat de roata cu lame ascutite, dar scapa nevatamat din toate aceste chinuri prin intarirea primita de Sus. Nici capul nu ii poate fi taiat de calau, caruia i se topeste spada. Toate aceste incercari prin care trece cu tarie Sfantul Pantelimon ii conving pe multi sa treaca la credinta crestina.
Pantelimon vrea in cele din urma sa ia cununa muceniciei si capul sau este taiat, moment in care curse lapte din gâtul lui, trupul sau deveni alb ca zapada iar maslinul uscat de care fusese legat inverzi din nou pe data si rodi cu fructe din belsug, iar o voce de Sus ii incredinteaza pe toti de sfintenia noului mucenic:
"Slujitor credincios, dorinta ta va fi acum indeplinita, portile cerului iti sint deschise, cununa ta e pregatita. Tu vei fi de-acum inainte adapost deznadajduitilor, ajutor celor incercati, doctor bolnavilor si teroare demonilor, de aceea numele tau nu va mai fi Pantoleon ci Pantelimon" - care inseamna "prea milostiv".
Alte legaturi utile:
Viata Sfantului Pantelimon in detaliu:
Acatist catre Sfantul Pantelimon:
Cantari ale praznicului Sfantului Pantelimon:
Greatmartyr and Healer Panteleimon (life of the Saint in English) -
No comments:
Post a Comment